مشاوره آنلاین و نوبت دهی پزشکان همدرد اول
مشاوره آنلاین و نوبــــت دهـی پزشکــــــــان
برای بی حسی پا چه بخوریم
تاریخ انتشار : 1403/03/23 بازدید : 413

برای بی حسی پا چه بخوریم؟

در این مقاله قصد داریم درباره موضوعی رایج به نام برای بی حسی پا چه بخوریم با شما عزیزان صحبت کنیم. این عارضه که در افراد مختلف علل گوناگونی دارد؛ در بیشتر مواقع نشانه‌ای از مشکلات عصبی یا عروقی است و به دلیل دیابت، مشکلات عصبی و عروقی، عفونت، التهاب و آسیب‌های فیزیکی و بسیاری موارد دیگر ایجاد می‌شود؛ اما برای بسیاری از کسانی که با این عارضه مواجه شده‌اند این سؤال مطرح است که باید برای بی حسی پا به چه دکتری مراجعه کنیم؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که در این شرایط باید به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کرد. بی‌حسی پا به دلیل شایع بودن آن، دغدغه بسیاری از افراد است. طبق توصیه پزشکان ما در کلینیک، داشتن تغذیه مناسب در کنار درمان‌های دارویی می‌تواند عارضه بی‌حسی پا را به سادگی درمان کند. باید توجه داشت که خوددرمانی و سایر روش‌های درمانی بدون مشورت با پزشک، عواقب جبران‌ناپذیری دارد. برای بررسی بیشتر این روش‌ها با ما همراه باشید.

برای بهبود بی‌حسی پا چه مواد غذایی خوب است؟

برای بهبود بی‌‌حسی در پا مصرف برخی غذاها و مواد مغذی توصیه می‌شود. باید توجه داشته باشید که داشتن تعادل در رژیم غذایی و مصرف به اندازه مواد مغذی در کاهش بی‌حسی مؤثر است و فراموش نکنید که تنوع در رژیم غذایی را رعایت کنید. مواد مفید برای این عارضه شامل:

  • مواد غذایی غنی از آهن: مصرف مواد غذایی غنی از آهن مانند گوشت قرمز، جوانه گندم، نخود، اسفناج و خردل برای بهبود جریان خون در پاها و کاهش بی‌حسی مؤثر هستند.
  • مواد غذایی غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها: مصرف میوه‌ها و سبزیجات تازه که حاوی آنتی‌اکسیدان‌های قوی مانند ویتامین C و E هستند می‌تواند به حفظ سلامت عصبی و عضلانی کمک کند و عوارض بی‌حسی را حتی در افراد دیابتی نیز کاهش دهد.
  • مواد غذایی غنی از امگا3: استفاده از ماهی‌های چرب مانند ماهی سالمون، سردابی، ماهی قزل‌آلا و همچنین بذرهای کتان و گردو حاوی امگا3 در رژیم غذایی روزانه در بهبود عملکرد عصبی و کاهش التهاب مؤثر است.
  • زنجبیل: زنجبیل خاصیت ضد التهابی دارد و مصرف آن برای کاهش التهاب و تسکین علائم بی‌حسی پا مفید است. شما می‌توانید زنجبیل را به صورت تازه، پودر یا به عنوان چای زنجبیل مصرف کنید.
  • زردچوبه: این ماده دارای خواص ضد التهابی است و مصرف آن در تسکین علائم بی‌‌حسی پا نقش مؤثری دارد. می‌توانید زردچوبه را به صورت پودر در غذاهای خود استفاده کنید یا به عنوان چای مصرف کنید.
  • مواد غذایی غنی از ویتامین‌های گروه B: مصرف مواد غذایی غنی از ویتامینهای گروه B که در بالا نیز به آنها اشاره کردیم برای کاهش علائم این مشکل مفید هستند.

تمامی مواردی که در بالا به آنها اشاره کردیم، کلی و ممکن است در هر فرد تأثیر متفاوتی داشته باشند؛ بنابراین پیش از استفاده این روش‌ها با پزشک متخصص خود مشورت کنید تا با بررسی نیازها و شرایط خاص شما راهنمایی مناسبی به شما ارائه دهد.

 

ویتامین‌های مفید برای درمان بی‌حسی پا

داشتن تغذیه مناسب برای بهبود بی‌حسی در پاها با مصرف برخی ویتامین‌ها توسط پزشکان توصیه شده است. در ادامه برخی از ویتامینهایی را که ممکن است در این شرایط مفید باشند شرح می‌دهیم.

  • ویتامین B12: مصرف ویتامین B12 اهمیت بسیاری برای سلامت عصب‌ها دارد. کمبود این ویتامین می‌تواند عوارضی مانند بی‌‌حسی و تندرستی ضعیف عصب‌ها را در فرد ایجاد کند؛ بنابراین مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین B12 مانند ماهی، تخم مرغ، محصولات لبنی و مواد غذایی تقویت‌شده با ویتامین B12 مانند غلات تقویت‌شده می‌تواند برای کاهش علائم بی‌حسی شما مفید باشد.
  • ویتامین B6: ویتامین B6 نقش مهمی در عملکرد سیستم عصبی دارد و می‌تواند به بهبود علائم بی‌حسی پا کمک کند. مواد غذایی حاوی ویتامین B6 شامل موز، نخود، گوشت مرغ، سیب‌زمینی و آووکادو می‌شود.
  • ویتامین E: ویتامین E یک آنتی‌اکسیدان قوی است که می‌تواند به بهبود عوارض بی‌‌حسی پا کمک کند. منابع غنی از ویتامین E شامل روغن‌های گیاهی مانند روغن گردو و روغن زیتون، بادام، بوقلمون و آووکادو می‌شوند.
  • ویتامین :D ویتامین D نقش مهمی در سلامت عصبی و عضلانی دارد. عواملی که سبب کمبود ویتامین D در بدن می‌شوند، می‌توانند به بی‌حسی پا منجر شوند. برای افزایش میزان ویتامین D در بدن می‌توانید انواع ماهی چرب مثل ماهی سالمون و ماهی ماکرل، تخم مرغ، شیر و محصولات لبنی مصرف کنید؛ همچنین بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا میزان ویتامین D را در بدن شما بررسی و در صورت نیاز مکمل‌های ویتامین D را برای شما تجویز کند.

اهمیت دارد بدانید که مصرف ویتامین‌ها به تنهایی برای درمان بی‌‌حسی پا کافی نیست و باید در کنار آن به نکات دیگری مانند مراقبت از پاها، تمرینات تقویتی، کنترل بیماری‌های مرتبط و مشاوره پزشکی توجه کنید؛ همچنین قبل از مصرف هرگونه مکمل ویتامینی برای درمان بی‌حسی پا، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین راهنمایی را برای شرایط شما ارائه کند. پزشک می‌تواند بر اساس علت بی‌حسی پا و وضعیت سلامتی شما، ویتامین‌های مناسب را توصیه کند و ممکن است مکمل‌های ویتامینی خاص را برای شما تجویز کند.

 

علل رایج بروز بی‌حسی در پاها کدام‌اند؟

بی‌‌حسی در پاها در بین افراد مختلف شایع است و می‌تواند علل مختلفی داشته باشد. به طور شایع این عارضه نشانه‌ای از مشکلات عصبی یا عروقی است. در ادامه برخی از علل رایج بروز بی‌‌حسی پا را بررسی می‌کنیم.

  • بیماری دیابت: بیشترین علت بروز بی‌حسی پا در افراد دیابتی مربوط به عوارض عصبی مرتبط با دیابت است. دیابت می‌تواند سبب بروز آسیب به عصب‌ها شود که به بی‌حسی پا منجر می‌شود. این وضعیت شایع‌ترین علت بی‌حسی پا شناخته شده است.
  • عوارض عصبی: مشکلات عصبی مانند عصب پا (عصب سیاتیک)، عصب‌های محیطی مثل عصب پرفورانس و عصب‌های تحتانی پا می‌توانند در بروز بی‌حسی پا نقش داشته باشند. این مشکلات بر اثر فشار، آسیب، التهاب یا بیماری‌های عصبی مانند عصب‌پوسی و نوروپاتی ایجاد می‌شوند.
  • آسیبهای فیزیکی: آسیب مستقیم به عصب‌ها و بافت‌های پا می‌تواند سبب بی‌حسی شود. برخی از این آسیب‌های فیزیکی شامل ضربه، شکستگی استخوان، صدمه عصب سیاتیک و آسیب عروقی می‌شوند.
  • مشکلات عروقی: مشکلات مرتبط با عروق مانند انسداد عروق می‌تواند به بی‌حسی پا منجر شود. این مشکلات ناشی از بیماری‌های عروقی مانند آترواسکلروز، پرفورانس، ترومبوز و آرتریت هستند.
  • مشکلات التهابی: برخی بیماری‌های التهابی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس، التهاب عصب‌ها و عروق می‌توانند باعث بی‌حسی پا شوند.
  • عفونت: در صورت عدم تشخیص درد و حساسیت کاهش یافته، احتمال عفونت در زخم‌ها یا در سایر قسمت‌های بدن افزایش می‌یابد. بدون درمان مناسب عفونت می‌تواند مشکلات جدی برای فرد به همراه داشته باشد.
  • تروما: ممکن است آسیب‌های ناشی از ضربه، سانحه و شکستگی‌ها، عروق و عصب‌ها را تحت تأثیر قرار دهند و بی‌حسی پاها را به دنبال داشته باشند.

 

نقش تغذیه در کاهش و بهبود علائم بی‌حسی پاها

ممکن است بی‌حسی پا به دلیل مشکلات عصبی، عدم توانایی در تشخیص درد یا مشکلات دیگری ایجاد شود. به هر حال داشتن تغذیه مناسب می‌تواند به بهبود سلامتی بدن کمک کند و علائم بی‌حسی را نیز کاهش دهد. در مواردی که بی‌حسی پا بر اثر یک بیماری جدی مثل دیابت ایجاد می‌شود، قطعاً داشتن تغذیه مناسب و به حداقل رساندن مصرف مواد قندی می‌تواند به میزان چشمگیری بی‌حسی را کاهش دهد؛ همچنین حفظ وزن سالم با توجه به شاخص توده بدنی به منظور کاهش فشار و تنش بر روی پاها و عصب‌ها نیز حائز اهمیت فراوانی است. پزشکان تغذیه توصیه می‌کنند در رژیم غذایی خود تنوع داشته باشید و مصرف مواد مغذی ضروری مانند پروتئین‌ها، ویتامین‌ها (مانند B12 و D) و مواد معدنی (مانند آهن و کلسیم) را افزایش دهید. یکی دیگر از مواردی که پزشکان به مصرف آنها توصیه اکید دارند، مصرف آنتی‌اکسیدان‌هاست که در میوه‌ها و سبزیجات تازه وجود دارد و بهبود عملکرد عصبی کمک می‌کند.

مصرف چربی‌های سالم مانند روغن‌ آووکادو و ماهی‌های چرب (مثل ماهی سالمون) نیز برای تقویت سلامت عمومی بدن مفید است. در کنار این موارد استفاده از مواد غذایی ضد التهابی مانند زنجبیل در کاهش التهاب و تسکین علائم بی‌حسی پا مفید است. توصیه می‌کنیم پیش از ایجاد تغییرات بزرگ در رژیم غذایی خود با یک متخصص تغذیه نیز مشورت کنید.

 

با انواع داروهای گیاهی برای بی‌حسی پاها‌‌‌‌ آشنا شوید

به طور کلی درمان بی‌حسی پاها با داروهای گیاهی به طور قطعی اثبات نشده است؛ اما برخی گیاهان دارویی هستند که می‌توانند در بهبود علائم مرتبط با بی‌حسی پا مؤثر باشند. پیش از استفاده از هرگونه داروی گیاهی توصیه می‌شود با پزشک خود مشورت کنید. برخی از گیاهان دارویی مفید برای این عارضه شامل:

  • گینکو بیلوبا: گینکو بیلوبا می‌تواند به بهبود جریان خون و توسعه عروق در بدن کمک کند. طبق مطالعات انجام‌شده مصرف گینکو بیلوبا می‌تواند در بهبود علائم مرتبط با بی‌حسی پا مفید باشد.
  • کُرکومین: کرکومین ماده فعالی است که در زنجبیل زرد وجود دارد. این ماده یک ضد التهاب قوی است و می‌تواند در کاهش التهاب و تسکین علائم مرتبط با بی‌حسی پا نقش مفیدی را ایفا کند.
  • آلوئه‌ورا: آلوئه‌ورا خواص ضد التهابی و آرام‌بخشی دارد و می‌تواند علائم ناشی از بی‌حسی پا مانند خشکی و ترشحات پوست را کاهش دهد.
  • چای سبز: مصرف چای سبز به دلیل داشتن آنتی‌اکسیدان‌های قوی به نام کاتچین‌ها در بهبود جریان خون و بهبود علائم بی‌حسی پا کمک می‌کند.
  • زنجبیل: زنجبیل نیز خواص ضد التهابی و آرام‌بخشی دارد و می‌تواند به بهبود علائم مرتبط با بی‌حسی پا کمک کند.

 

روش‌های درمانی بی‌حسی پا در کنار تغذیه مناسب کدام‌اند؟

درمان بی‌‌حسی پا بستگی به علت اصلی آن دارد؛ مثلاً اگر بی‌حسی پا ناشی از بیماری مانند دیابت یا بیماری عصبی باشد درمان بیماری اصلی اولویت دارد؛ اگر دیابت سبب بروز بی‌حسی پا شود کنترل قند خون و مصرف داروها و رژیم غذایی مناسب تجویز می‌شود. در صورت بروز عفونت یا التهاب عصب ممکن است دارو، آنتی‌بیوتیک‌ها یا درمان‌های ضد التهابی توصیه شود؛ بنابراین پزشک متخصص پس از بررسی شرایط بیمار به طور معمول روش‌های زیر را توصیه می‌کند.

  • مراقبت و پیشگیری: نگهداری از پاها برای جلوگیری از آسیب بیشتر به آنها ضروری است؛ مثلاً در بیماران دیابتی مراقبت از پاها و جلوگیری از زخم‌ها و عفونت‌ها اهمیت زیادی دارد. رعایت بهداشت پاها و استفاده از کفش‌ مناسب در این شرایط توصیه می‌شود.
  • فیزیوتراپی: تمرینات فیزیکی و توان‌بخشی می‌توانند در بهبود توانایی حرکت پاها و کاهش بی‌حسی مؤثر باشند. فیزیوتراپی شامل تمرینات استحکام‌بخشی عضلات پا، تمرینات تعادل و تناسب اندام، ماساژ و تکنیک‌های دیگر است که با توجه به شرایط بیمار توسط متخصث فیزیوتراپی توصیه می‌شود.
  • تغییرات در سبک زندگی: داشتن یک رژیم غذایی سالم، کاهش وزن در صورت نیاز، مدیریت استرس، ترک عادت‌های مضر مانند سیگار و مصرف الکل، کنترل فشار خون بالا و کلسترول بالا می‌تواند به بهبود علائم بی‌حسی پا کمک کند.
  • درمان‌های تکمیلی: در برخی موارد درمان‌های تکمیلی مانند الکترومیوگرافی و آنژیوگرافی، استفاده از روش‌های تحریک الکتریکی مانند تحریک عصبی برای کاهش علائم بی‌حسی و بازیابی توان پاها توصیه می‌شود.

 

آیا ورزش در کنار تغذیه در بهبود بی‌حسی پاها مؤثر است؟

باید اشاره کنیم در کنار داشتن یک تغذیه سامل و متنوع انجام ورزش و تمرینات فیزیکی می‌تواند در بهبود علائم بی‌حسی پا و افزایش حساسیت عصبی کمک‌کننده باشد. با توجه به شدت و علت بی‌حسی پا انجام تمرینات زیر توصیه می‌شود؛

  • تمرینات تعادل و قدرت عضلات: تمریناتی که به تقویت عضلات پا و افزایش تعادل و پایداری کمک می‌کنند، می‌توانند در بهبود علائم بی‌حسی پا مؤثر باشند. این تمرینات شامل پیاده روی، تمرینات تعادل بر روی یک پا، تمرینات قدرتی مانند انجام اسکات، تمرینات بر روی تاب، ترامپولین و تمرینات پایش درون آب می‌شوند.
  • تمرینات استحکام‌بخشی عضلات پا: انجام تمریناتی که به تقویت عضلات پا کمک می‌کنند، می‌توانند بهبود حساسیت عصبی و عملکرد عضلات را افزایش دهند. این تمرینات شامل بلند شدن و نشستن، انجام انعطاف‌پذیری پا و تمرینات استحکام بخشی کلیه عضلات پا مانند پرس ساق پا، پرس ران و زانو، پرس لگن و چرخش پا هستند.
  • تمرینات تعادل و تناسب اندام: انجام تمریناتی مانند یوگا و پیلاتس که به تعادل بدن و تقویت عضلات کمر کمک می‌کنند، می‌توانند در بهبود تعادل و کاهش علائم بی‌حسی مفید باشد. این تمرینات می‌توانند به تعادل عمومی بدن و همچنین حساسیت و تناسب اندام پا نیز کمک کنند.
  • تمرینات تحریک الکتریکی عصبی: تحریک الکتریکی عصبی یک روش درمانی است که با استفاده از جریان الکتریکی برای تحریک عصب‌ها استفاده می‌شود. این تمرینات می‌توانند به تقویت عضلات و بهبود حساسیت عصبی در پا کمک کنند؛ اما پیش از انجام آن باید با یک متخصص مشورت کرد.

نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که انجام تمرینات ورزشی همان‌قدر که مفید است می‌تواند برای بدن شما مضر باشد. تشخیص این موضوع بر عهده پزشک متخصص است؛ بنابراین با پزشک خود مشورت کنید تا برنامه‌ای مناسب شرایط خاص توصیه کند و در صورتی که حین تمرینات علائم درد، تورم و تنگی نفس را تجربه کردید، تمرینات را متوقف کنید و به پزشک خود اطلاع دهید.

 

سؤالات متداول

1. برای برای بی حسی پا چه خوبه؟

پزشکان معمولاً مصرف گاباپنتین، دولوکستین، میلناسیپران و پره گابالین را تجویز می‌کنند؛ اما بهتر است این داروها خودسرانه و بدون نسخه استفاده نشوند.

2. آیا بی‌حسی در پاها برای فرد عوارضی هم به دنبال دارد؟

در برخی موارد ممکن است فرد در کنار بی‌حسی پاها علائمی مانند مشکل در راه رفتن، تغییرات در احساس، ضعف عضلانی، حساسیت شدید به لمس، مشکلات پا، مانند زخم و درد استخوان و مفاصل، اختلال در هماهنگی اندام‌ها، درد و بی‌حسی یا سوزن‌سوزن شدن در نواحی دیگر بدن را تجربه کند.

3. بی‌حسی پا در بارداری نیز می‌تواند نشانه بروز یک بیماری باشد؟

به طور شایع خواب رفتن دست و پا در سه ماه آخر بارداری در بیشتر افراد مشاهده می‌شود. این موضوع به این دلیل رخ می‌دهد که در ماه‌های آخر بارداری میزان هورمون‌ها به حداکثر خود می‌رسد و افزایش برخی هورمون‌ها مانند هورمون ریلکسین که به باز شدن دهانه رحم و لگن کمک می‌کند، سبب بی‌‌حسی در بدن می‌شود. معمولاً بی‌حسی در بارداری خطرساز نیست؛ اما بهتر است با پزشک متخصص در میان گذاشته شود. علل رایج این عارضه شامل سندرم تونل کارپ (بر اثر ذخیره زیاد آب و مایعات در بافت‌ها فشار بیشتری به اعصاب بدن وارد می‌شود و سبب ایجاد بی‌حسی و درد در پاها و دست‌ها می‌شود)، کم‌خونی و سیاتیک است که معمولاً جای نگرانی ندارد.

 

سخن پایانی

در بالا به موضوع برای بی حسی پا چه بخوریم پرداخته شد. امیدواریم مطالعه این مطلب برای شما مفید باشد و بتوانید با رعایت این موارد بی‌حسی پاهای خود را بهبود بخشید؛ اما باید توجه داشته باشید این روش‌ها کمک‌درمانی هستند و نمی‌توانند جای درمانی را که پزشک برای بیمار تجویز می‌کند، بگیرند و برای درمان علت اصلی مشکل باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشکان متخصص ما در کلینیک پس از بررسی شرایط شما در صورت وجود مشکل، دارو یا روش‌های درمانی مناسب شما را تجویز می‌کنند. خوددرمانی در منزل و عدم مراجعه به پزشک ممکن است عوارض جدی‌ای را برای شما به همراه داشته باشد. شما می‌توانید مواردی را که در بالا به آنها اشاره کردیم برای کاهش علائم و تسریع در روند بهبودی خود زیرنظر پزشک و با توجه به شرایط بدنی خود انجام دهید.


پزشکان مرتبط

:: متخصصین ارتوپد


برای بی حسی پا چه بخوریم
هم
درد
اول
.
.
.